18.11.2014

Fibromialgia este o suferinta ce se caracterizeaza prin existenta unor zone sensibile, deseori simetrice, localizate in partile moi ale aparatului locomotor (de cele mai multe ori la distanta de articulatii), la subiectii stresati, la care nu se constata o boala reumatica evidenta care sa le poate explica.

Prin polimorfismul sau clinic, simptomatologia nespecifica si incidenta tot mai ridicata, aceasta creaza probleme de diagnostic diferential tot mai complexe in cadrul afectiunilor reumatologice, iar prin caracterul sau refractar la mijloace terapeutice traditionale, genereaza teama de invaliditate, neincredere in profesiunea medicala, apeluri repetate la internari, abuz de medicamente si tratamente empirice, in ultima instanta consum inutil de timp si mijloace materiale.

Tabloul sau simptomatic este variat, complex si nespecific cuprinzand durere cronica generalizata, fiind referata de bolnav la muschi sau proeminentele osoase; durerea are caracter de arsura, alteori de amorteala si este insotita de redoare; aceste simptome sunt mai suparatoare dimineata, fiind insotite de senzatia de oboseala; durerea si redoarea sunt accentuate de expunerile la frig, de oboseala fizica sau psihica si sunt ameliorate de caldura, masaj, relaxare si foarte putin de medicatie analgetica.Se mai descriu tulburari digestive, parestezii, cefalee, depresie, iritabilitate

Examenul obiectiv al pacientilor este negativ cu exceptia prezentei unor puncte dureroase. Nu exista modificari ale probelor biochimice sau ale examenelor radiologice. Se schiteaza adesea o predispozitie familiala. O anamneza riguroasa identifica in majoritatea cazurilor anumiti factori declansatori.

 • In aceasta afectiune, sunt descrise ca fiind cele mai frecvente, 14 puncte dureroase, si anume :
 • in zona mijlocie a trapezului drept si stang (pe fata posterioara a trunchiului, in zona latero-superioara)
 • jonctiunea condro-costala a coastei a II-a dreapta si stanga, pe fata superioara a coastei in stransa legatura cu insertia marelui pectoral (in zona pieptului)
 • deasupra spinei scapulare, langa marginea mediala a scapulei: originile supraspinosului drept si stang (in zonele laterale ale cefei).
 • epicondilii laterali drept si stang: sediile asa zisului ‘’tennis ellbow’’ distal de epicondil la 1-2 cm, localizate mai précis prin extensia degetului III (in regiunea articulatiei cotului)
 • in portiunea mijlocie a patratului supero-extern al feselor, in portiunea anterioara a muschiului fesier mijlociu.
 • in ‘’pernita’’ de grasime de pe fata interna a genunchilor, proximal de linia articulara
 • la nivelul ligamentului inter-transvers C4-C5 si C5-C6 (la nivelul cefei )
 • in regiunea lombara, la nivelul ligamentului interspinos L4-L5 si intr-o mai mica masuara L5-S1

Diagnosticul fibromialgiei se pune daca sunt indeplinite ambele criterii:

 • durere generalizata cu durata de cel puti 3 luni, implicand simetric trunchiul si membrele
 • prezenta durerii la palparea a cel putin 11 din cele 14 puncte dureroase cunoscute