26.11.2014

Intrucat exista o multime de întrebări pe care pacientii şi le pun cand  apeleze la un medic homeopat sau pe parcursul tratamentului, ne-am gandit sa venim in intampinare cu cateva dintre cele mai frecvente.

Cum se administrează remediile homeopate? Remediile se iau aşa cum indică medicul, fie granulele ca atare, fie dizolvate în apă într-o anumită cantitate şi la anumite intervale de timp, direct pe limbă sau sub limbă, la distanţă de masă (cel puţin 20-30 minute înainte şi după remediu, nu beţi, nu mâncaţi, nu fumaţi, nu luaţi alte medicamente, nu vă spălaţi pe dinţi). Este recomandat să nu fie atinse cu mâna decât cel mult de către cel care ia remediul. Nu este recomandat să faceţi altfel dacă nu vă sfătuiţi în prealabil cu medicul dvs.

Cum trebuie păstrate remediile homeopate? Remediile trebuie păstrate în ambalajul lor, închise ermetic, la adăpost de orice mirosuri (mai ales mentă, camfor, eucalipt, etc), la întuneric şi departe de orice sursă de radiaţii de vreun fel (telefon, televizor, computer, etc).

Este nevoie de un regim alimentar special pe perioada tratamentului? În principiu este indicat ca tot ce conţine cofeină / teină şi substanţe puternic aromate (mentă, camfor, eucalipt) să fie evitat. Sensibilitatea individuală la astfel de substanţe variază de la caz la caz şi este greu de apreciat cât de mult ar putea antidota efectul remediului. În rest, este indicată o alimentaţie cât mai naturală şi adecvată problemelor de sănătate şi regimului de viaţă...

Se pot folosi ceaiuri, tincturi sau alte produce naturiste în timpul tratamentului homeopatic? În principiu nu este o problemă dar dacă se poate, de preferat nu. De la caz la caz, medicul hotărăşte dacă celelalte substanţe folosite pot interacţiona sau nu cu remediul homeopatic.

Se pot asocia mai multe remedii homeopate? În niciun caz. Întotdeauna tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine tabloului simptomatic la un moment dat. Într-o afecţiune acută (dar şi într-una cronică, în timp) se poate întâmpla ca simptomele să se modifice atât de mult încât să fie nevoie de mai multe remedii în succesiune... dar nu în acelaşi timp. Acelaşi lucru se poate întâmpla dacă iniţial medicul nu are suficiente informaţii; remediul va fi parţial. Asocierea mai multor remedii contravine principiilor homeopatiei

Unde pot găsi prospectul unui remediu homeopatic? Remediile homeopatice nu au prospect în adevăratul înţeles al cuvântului. Informaţii despre remedii se găsesc în cărţile de materia medica homeopatică unde fiecare este descris în amănunt. Aceste date provin în primul rând din experimentele făcute pe oameni sănătoşi (proving), din toxicologie şi date clinice.

Remediile homeopate se pot administra pe perioada sarcinii? Tratamentul homeopatic se poate face şi chiar este indicat la gravide întrucât este lipsit de reacţii adverse şi susţine evoluţia fără probleme a sarcinii şi dezvoltarea armonioasă a fătului.

Remediile homeopate se pot administra la copii mici? Remediile se pot administra la orice vârstă, chiar la copii mici, inclusiv la sugari dar numai la indicaţia medicului homeopat.

Se poate face tratament homeopatic pe perioada alăptării? Mama poate face tratament homeopatic dacă alăptează însă numai la indicaţia medicului homeopat având în vedere că alăptarea face ca legătura între mamă şi copil să fie foarte strânsă în această perioadă şi orice influenţează starea de sănătate a mamei se poate răsfrânge, într-un fel sau altul, asupra sugarului. Din fericire însă remediul nu influenţează copilul în vreun sens negativ ci, de multe ori, este posibil ca şi sugarul să aibă nevoie de acelaşi remediu în această perioadă specială.

Tratamentul homeopatic poate stimula creşterea la copii? Fără a fi un tratament hormonal propriu-zis, tratament care în medicina alopată s-ar folosi într-o astfel de situaţie, remediul homeopatic constituţional poate stimula creşterea la modul general asigurând o dezvoltare armonioasă a organismului la copii. Ca în orice altă situaţie, remediul se alege funcţie de caracteristicile generale ale fiecărui pacient în parte, nu există un remediu anume pentru această problemă. Deasemenea, nu se poate prezice cât de mult şi cât de repede ar putea remediul să stimuleze creşterea, fiecare caz în parte având propriile limite genetice (familiale).

Se poate lua acelasi remediu de catre doi pacienti cu acelasi diagnostic şi simptome fara consultatie? In homeopatie alegerea remediului este strict individualizată; doi pacienţi cu acelaşi diagnostic şi simptome asemănătoare foarte probabil vor primi remedii diferite funcţie de alte trăsături specifice fiecăruia în parte.

Pot ajuta remediile atunci cand analizele sunt normale dar totusi pacientul nu se simte bine? Este o situaţie des întâlnită în practică. Nu trebuie uitat ca boala apare in primul rand ca dezachilibru homeostazic si ulterior somatic. Deci în aceste condiţii se poate folosi cu succes tratamentul homeopatic constituţional, analizele de laborator fiind utile eventual, pentru a monitoriza evoluţia simptomelor. Alegerea remediul homeopatic constituţional se face in funcţie de antecedentele medicale, caracteristicile generale ale pacientului, cum şi ce mănâncă, cum doarme, cum reacţionează la factorii stresanţi din exterior, cum se comportă cu ceilalţi, starea de spiritsi altele.

Bolile autoimune se pot trata prin homeopatie? Succesul unui tratament homeopatic nu este condiţionat atât de mult de diagnostic (cu prognosticul asociat) cât mai ales de posibilitatea de a găsi cel mai potrivit remediu corespunzător pentru pacientul respectiv. Dacă tabloul simptomatic al unei boli autoimune la un anumit pacient este suficient de clar şi sugestiv pentru un remediu homeopatic, se poate obţine o ameliorare semnificativă. Ca orice tratament şi acesta are limitele sale şi nu se poate generaliza dar este o opţiune de considerat.

Se poate trata dependenţa de medicamente? De la caz la caz, unele medicamente pot fi oprite destul de repede, altele într-o perioadă mai lungă de timp cu condiţia ca, evident, medicul să aibă suficiente informaţii pentru a găsi remediul constituţional. Sunt situaţii însă în care nu se pot elimina complet unele medicamente dacă există modificări structurale importante de exemplu în boli cardiace, renale, reumatice, etc. mai ales la persoanele în vârstă.

Problemele emoţionale se pot trata prin homeopatie? Tratamentul homeopatic se adresează omului ca întreg, asta include atât partea fizică propriu-zisă cât şi componenta emoţională şi mentală (intelectuală),  deci se pot trata şi frica, anxietatea, depresia, "nervii", "emoţiile", etc.

Se pot lua şi alte medicamente pe perioada tratamentului homeopatic? Este de preferat ca tratamentul homeopatic să nu se facă în paralel cu vreun alt tratament.  Asocierea cu antibiotice, preparate cortizonice, neuroleptice, face ca remedial sa nu poate acţiona la potenţialul său maxim sau chiar deloc. În cazul medicaţiei cronice, tratamentul homeopat se poate face în paralel cu aceasta, medicul încercând să reducă treptat, dacă este posibil, dozele . Remediile homeopate nu influenteaza eficienta medicamentelor allopate, nu dau efecte adverse, nu au contraindicatii, dar cum spuneam, efectul lor poate fi diminuat/neutralizat de anumite substante din componenta acestora.

Tratamentul are efect în problemele cronice, degenerative? Dacă există modificări organice importante este posibil ca tratamentul să fie doar paliativ şi să nu fie posibilă o vindecare completă. Oricum calitatea vietii este imbunatatita considerabil cu ajutorul lor.

Se poate face acupunctură şi homeopatie în acelaşi timp? Nu este indicat pentru că nu se poate interpreta reacţia la remediu. Este greu de evaluat ce a produs eventualele agravări sau ameliorări... lucru valabil de altfel pentru asocierea cu orice alt gen de tratament.

Se poate face psihoterapie în acelaşi timp? Se poate face pentru că un psiholog nu foloseşte medicamente. Sunt situaţii în care este chiar indicat şi rezultatul, pe ansamblu, poate fi mai bun decât dacă s-ar apela doar la una din cele două terapii.

Se pot asocia mai multe remedii homeopate? În niciun caz. Întotdeauna tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine tabloului simptomatic la un moment dat. Într-o afecţiune acută (dar şi într-una cronică, în timp) se poate întâmpla ca simptomele să se modifice atât de mult încât să fie nevoie de mai multe remedii în succesiune... dar nu în acelaşi timp. Acelaşi lucru se poate întâmpla dacă iniţial medicul nu are suficiente informaţii; remediul va fi parţial. Asocierea mai multor remedii contravine principiilor homeopatiei.