18.11.2014

Tendinita calcificanta apare atunci cand exista o acumulare de calciu pe tendoanele muschilor care formeaza coafa rotatorie a umarului. Depozitele sunt de obicei mici si albicioase, dar in timp se intaresc luand aspectul de os. Prezenta lor declanseaza o reactie chimica care duce la inflamare si durere.

Cauza tendinitei calcificante nu este inteleasa pe deplin, si nici de ce acest lucru se intampla doar in coafa rotatorie.Se presupune ca varsta, zona prost vascularizata si efortul ar avea rol important in declansarea acestei suferinte.

Durerea este simptomul principal, aceasta este adesea mai severa decat la alte forme de tendinita si mai intensa atunci cand bratul este ridicat deasupra capului, miscare acestuia fiind limitata . Durerea este amplificata atunci cand pacientii se pun in pozitie orizontala (in timpul somnului), putand fi treziti de intensitatea acesteia,deasemenea nu vor putea dormi pe umar.

In majoritatea cazurilor de tendinita calcificanta, depozitele de calciu constituite se dezintegreaza in mod natural, fara a fi nevoie de vreun tratament specific. Durerea de obicei dureaza 3-4 saptamani pana trece, si se diminueaza  treptat, odata cu dizolvarea depozitele de calciu.

Unele cazuri sunt mai grave si au nevoie sa fie tratate intr-u cadru medical. Tratamentul la domiciliu nu este eficient, cu posibila exceptie de a aplica pachete de gheata pentru a calma durerea pe termen scurt. 

Tratamentul:

  • Prescriptie medicala pentru ameliorarea inflamatiei si durerii.
  • Fizioterapia este recomandarea de prima intentie, ea ajutand la mentinerea fortei musculare, a mobilitatii bratului, la reducerea durerii si la restabilirea echilibrului si functionarii metabolice si structurale celulare, responsabile de dezechilibrul creeat.
  • Lavajul este procesul medical in care o solutie de sare este injectata in tendon, extragandu-se depozitul de calciu sub indrumarea ultrasunetelor.
  • Injectiile cu cortizon pot fi recomandate in cazul in care durerea este foarte severa. Acestea ofera ajutor pe termen scurt, dar pot provoca reactii adverse.
  • In cazurile severe sau recurente, chirurgia poate fi o optiune. Procedura elimina depunerile de calciu si mareste spatiul dintre tendoane pentru a preveni reaparitia procesului.

Intrucat cauza nu este pe deplin inteleasa, masurile preventive nu sunt suficiente. Este important ca orice durere de umar care nu dispare in cateva zile, sa fie investigata si diagnosticata de catre un personal medical calificat, astfel incat tratamentul corect sa fie instituit cat mai repede.Crutarea muschilor implicati in aceasta patologie (cofa rotatorilor, sau muschii umarului) de efort fizic crescut, sau de miscari repetitive sustinute  constituie un factor adjuvant de protectie locala si de prevenire a acestei patologii. Deasemenea fiziokinetoterapia efectuate regulat sub indrumarea medicului pana la recuperarea totala a tendoanelor,este un mijoc de preventie pentru recurente.