
Ce este ecografia Musculo-scheletala?
Ecografia medicala (ultrasonografia) este o metodă imagistica de diagnostic bazata pe ultrasunete. Prin intermediul ecografiei se pot vizualiza diferite structuri (ca muschi, tendoane, organe interne).
Ecografia permite deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor si evidentierea unor leziuni, pe baza imaginilor obtinute în timp real.
Ecografia musculo-scheletala e o metoda de scanare noninvaziva, noniradianta si nedureroasa, cu rol de diagnosticare pentru multe afectiuni, de la rupturi de ligamente la hernii de disc, dar si de ghidare precisa a acului in timpul efectuarii injectiilor.
Cum se efectueaza?
In timpul ecografie pacientul este asezat pe pat sau pe scaun, in functie de pozitia care este necesara pentru examinare. In zona care urmeaza a fi vizualizata cu ecograful se aplica un gel de ecografie. Acesta este pe baza de apa, nu irita pielea, se curate imediat, nu pateaza hainele, singurul discomfort fiind o usoara senzatie de rece.
Zonele obisnuite care pot fi analizate prin ecografia musculo-scheletala includ umarul, cotul, incheietura mainii si mana, soldul, genunchiul si glezna.
Care sunt avantajele?
- Nu are contraindicatii - Chiar si pacientii cei cu implanturi metalice sau implanturi cardiace pot face examinarea (care nu este posibila cu RMN). In plus, pacientii stau intr-o pozitie mai confortabila si tolereaza mult mai usor aceasta metoda.
- Permite examinarea dinamica in timp real a pacientului - Imagistica statica nu poate sa prezinte clar tesuturi si structuri in miscare, cand pot aparea dureri si disfunctii. De exemplu, poate ca umarul nu este dureros daca nu este miscat inainte. Cu o ecografie musculo-scheletala insa, medicul poate vedea ce se intampla cu articulatia fix in acel moment al miscarii care provoaca durere. Examinarile dinamice pot sa arate schimbari in conditii cum ar fi impingement-ul umarului, care nu ar aparea pe un RMN static.
- Faciliteaza comparatia bilaterala rapida - Medicii care efectueaza examinari cu ultrasunete sunt capabili sa evalueze rapid membrele contralaterale pentru a detecta asimetriile bilaterale si pentru a evalua daca patologia exista sau daca se reduce pur si simplu la variabilitatea anatomica.
- Cele mai multe scanari cu ultrasunete sunt neinvazive (fara ace sau injectii) si sunt de obicei nedureroase. Ultrasunetele sunt disponibile pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice. Imagistica cu ultrasunete nu utilizeaza nici o radiatie ionizanta.
- Permite precizie - In timp ce testele imagistice precum RMN-ul pot pierde detaliile minuscule, tehnologia cu ultrasunete ii permite medicului sa vizualizeze structuri mai complexe in organism pentru a detecta anomalii. Medicii sunt instruiti si sa administreze injectii terapeutice sub indrumarea cu ultrasunete, imbunatatind eficacitatea, ducand la scaderea durerii si la rezultate mai bune.
Care sunt afectiuni ce pot fi evaluate ecografic?
- Rupturi de tendon sau tendinita.
- Tulburari musculare, mase sau colectii de lichide.
- Ruptura de ligament sau entorsa.
- Prinderi nervoase.
- Inflamatie sau lichid in bursa si articulatii.
- Schimbari timpurii ale artritei reumatoide.