Elongatia

Elongatia vertebrala înseamna tracțiune in ax sau întindere a unor regiuni ale coloanei, cu scopul de a scadea presiunea intervertebrala si prin urmare, pentru a realinia segmentele coloanei. 

Structurile implicate in procesul de elongatie sunt ligamentele, tendoanele, mușchii paravertebrali, ceea ce duce la cresterea in inaltime a spatiului intervertebral și hidratarea discului intervertebral.

Mai mult, discul intervertebral are nevoie de hidratare pentru a se meține sanatos. proces care are loc doar prin corectarea pozitiilor vicioase ale coloanei si decompresia acesteia. 

Discul intervertebral este responsabil de un numar mare de dureri și simptome ale coloanei vertebrale, care se extind și la nivelul mainilor și picioarelor.

Studiile atesta faptul ca scaderea tensiunii intradiscale faciliteaza resorbtia partiala a herniei catre discul intervertebral, eliminand compresia asupra radacinii nervoase și reducand semnificativ durerea.

Forta de tractiune a elongatiei are scopul de a indeparta vertebrele între ele si se executa treptat, progresiv, atat la inceputul sedintei cat si la sfarsitul ei, dar si de la o sedinta la alta, cu feedback constant.

Tractiunile nu depasesc 10-20 minute la nivelul coloanei cervicale si 20-30 de minute la nivelul coloanei lombare.

Pentru eficacitate maxima, acest tip de terapie, se asociaza cu termoterapie si/sau electroterapie.

elongatia

INDICATII: Durerea lombara de diferite cauze, hernia de disc, sciatica, scolioza, sindroame clinice dureroase cervicale, toracale si lombare de origine mecanica, acute sau cronice, determinate de afectarea discurilor, ligamentelor sau a masei musculare

CONTRAINDICATII: Elongatia nu se recomanda persoanelor cu implanturi la nivelul coloanei, cu fracturi, tumori, anevrism aortic abdominal sau osteoporoza incipienta, hipotensiune ortostatica.