16.05.2021

De ce sa facem sport cand suntem insarcinate?

Exercitiul fizic in sarcina este un subiect putin discutat si prin urmare este o oportunitate de informare si apoi de transmitere mai departe a informatiei in cadrul cabinetelor medicale. Printre beneficiile exercitiului fizic in sarcina sunt enumerate: imbunatatirea starii mentale, scarederea riscului de hipertensiune si diabet si o recuperare mai rapida post-partum, toate acestea fara riscuri asupra fatului, daca exercitiile sunt efectuate corect. Exercitiile sigure sunt de intensitate medie, de 3-4 ori pe saptamana, la mamele cu sarcina cu risc minim.

Care sunt modificarile din timpul sarcinii care pot influenta exercitiul fizic?

In timpul sarcinii, femeia castiga in greutate aprox 10-15 kg, dar acesta greutate este distribuita frontal si central, si aceasta duce la schimbarea centrului de greutate, cu efecte asupra colonei lombare, a echilibrului si a coordonarii.

De asemenea, se produc si modificari hemodinamice cu scaderea ritmului cardiac de repaos si a tensiunii arteriale.

Laxitatea ligamentara se produce in tot corpul, si mai ales la nivelul pelvisului, ceea ce determina o atentie sporita la exercitiile efectuate.

Femeia gravida supra-ponderala sau cu obezitate prezinta o provocare pentru medic in prescrierea de exercitii din cauza tolerantei scazute la efort, si a posibilelor complicatii precum diabet si hipertensiune.

In ceea ce priveste sporturile individuale, trebuie evitate sporturile de contact sau cu posibil contact, cel mai periculoasa fiind considerata calaria.

Ce exercitii sunt recomandate?

Cele mai recomandate exercitii pe care le puteti face acasa sau in parc sunt cele in linie dreapta sau activitati stationare, de exemplu, mers, alergat (daca faceati deja acest sport si inainte de sarcina), inot, ciclism cu bicicleta fixa, statica si exercitii moderate de forta. De asemenea, kinetoterapia este o metoda foarte eficienta si sigura in sarcina, efectuata in sala sub ghidajul si supravegherea unui kinetoterapeut.

Cum facem exercitiile fizice? La ce sa fim atenti?

Exercitiile se incep lent, progresiv, cu atentie sportita la nivelul de hidratare si la eventualele incidente si complicatii ce pot aparea ( hemoragii, edem brusc instalat, dureri abdominale, miscare fetale reduse), caz in care exercitiul se intrerupe imediat si se recomada consult ginecologic.

Cum procedam in cazul unei sarcini cu risc?

Cu avizul medicul ginecolog care urmareste sarcina, la femeile cu sarcina cu risc, exerciitiul fizic nu trebuie evitat in totalitate, ci adaptat nevoilor specifice cu monitorizarea constantelor biologice. Este important de discutat cu femeia gravida riscurile si benefiicile si de gasit un regim de exercitii sigur si eficient. 

Recomandam efectuarea exercitiilor in cadrul sedintelor de kinetoterapie pentru a putea fi urmarite si ghidate miscarile efectuate, corectate unde este nevoie, si pentru a monitoriza permanent starea gravidei.

Bibliografie : Lewis E. Exercise in pregnancy. Aust Fam Physician. 2014 Aug;43(8):541-2. PMID: 25114990." (https://www.racgp.org.au/afp/2014/august/exercise-in-pregnancy/)